videostills
nieuwe01.jpg
nieuwe04.jpg
CHECK VIDEO!
nieuwe02.jpg
nieuwe05.jpg
nieuwe03.jpg
cbkraam.jpg

de Nieuwe Kruiskade

video-installation
continuous loop (2 x 10 min.)
Centrum Beeldende Kunst, Rotterdam
August 2nd - 23rd 2005
cbkraam3.jpg
‘de Nieuwe Kruiskade’, a videowork which played every night during three weeks on the windows at the Centrum Beeldende Kunst. It is a ‘slow art’ kind of thing. If you walked by and watched the work you would be wondering if there is anything going to happen...?
cbkraam5.jpg
Kort gezegd liet ik de West Kruiskade zien op ‘de nieuwe binnenwand’ (2 projectie-ramen) van het CBK. Het CBK zit aan de Nieuwe Binnenweg.

Ik denk als voorbijganger kijk je gemiddeld 10 a 15 sec. naar die 2 projectieramen. Ik wil op dit gegeven in spelen. Doordat dit werk niet linear is, het geen begin of een eind heeft. Het maakt dus niet uit wanneer je er langs loopt. Het werk werkt dus altijd hetzelfde. Het gaat over realiteit, in mijn geval zal het waarschijnlijk op mijn lachspieren werken, maar voor een ander weer anders.

Het feit dat veel mensen de Gouvernestraat gebruiken om naar de West Kruiskade te komen,
vind ik interessant. Wat dat betreft is de Gouvernestraat in tegenstelling tot de Nieuwe Binnenweg een ‘transito’-straat. Als je dan vanaf
de Nieuwe Binnenweg de Gouvernestraat in gaat word je dus door die projecties alvast geconfronteerd met een plek waar je misschien net op weg bent. Zo geef ik de Gouvernestraat, die in principe dus geen mijmer-straat is als de West Kruiskade of de Nieuwe Binnenweg, toch een beetje meer lading.

Het is ook gek dat het begin van de Nieuwe Binnenweg in tegenstelling tot de West Kruiskade er zoveel opgeknapter uitziet. Hoe komt dat? Zo dicht bij elkaar. Die twee straten liggen paralel en zijn zo verschillend. Dat is echt R’dams.
cbkraam4.jpg
photo’s: Nicole Martens
videostills: Gyz La Rivière