knaak200004.jpg

Rotterdamsche Knakendisco

gesammtclubparties
in coop with Rufus.K, Hitmeister D, Vincent van Duin & Henri Oogjen
Nighttown Theater, Rotterdam
December 8th 2000
October 20th 2000
knaak200001.jpg
Als reactie op de clubcultuur: De Rotterdamsche Knakendisco

De formule van ‘De Rotterdamsche Knakendisco’ is bedacht door vijf jonge culturele ondernemers (Rufus.K, Gyz La Rivière, Vincent van Duin, Henri Oogjen en Deniz Alpay) die de kapitalistische uitgaanscultuur enigszins wilde veranderen (of ten minste aan de kaak wilde stellen).

Het is hun invulling van een avondje uit. De muziek, het decor en de aantrekkelijke toegangsprijs zijn de enige criteria voor hun succesformule. De vijf vrienden vinden dat uitgaan niet meer is dan een beetje dansen en drinken en vooral erg veel plezier maken. Aangezien sommige (zogenaamde party-organisatoren) daar heel anders over denken en uitgaan steeds meer cultiveren, leek het de jongens aardig om het uitgaan van zijn voetstuk te halen door te laten zien dat je voor een DJ geen 45 Euro entree hoeft te betalen om een leuke avond te hebben.
knaak200002.jpg
Ontstaan in het Nighttown Theater werd de theaterzaal achtereenvolgens op 20 Oktober, 8 December 2000 en 16 Februari 2001 op z’n kop gezet. Op 13 April 2001 gingen we door met de Grote zaal van Nighttown. Toen vond Nighttown het genoeg geweest. 750 man die allemaal maar 1 knaak opleveren, dat kan niet! Ze hebben de vijf vrienden eruit gerot. Maar die vijf bijdehante apen waren Nighttown toch al zat en besloten voortaan een reizend circus te worden. Zo ontsnapte loungecircus The Garden van het faillisement (16 Juni 2001).

De Knakendisco, die inmiddels een bepaalde populariteit had gewonnen, werd mettertijd brutaler en besloot de Culturele Hoofdstad voor ‘gesloten’ te verklaren. Op 5 Oktober 2001 zorgden ze voor het slotfeest van het culturele jaar. Dit tot groot ongenoegen van R2001, die het slotfeest liever in december vierde. De locatie was WaterFront en dankzij het aktieve flyer-offensief kwam zelfs AVRO’s ‘Opium TV’ een kijkje nemen en een interview doen. Helaas gingen ze al weg voordat de champagne ontkurkt werd.
knaak200003.jpg
Een andere culturele instantie die het bloed van De Rotterdamsche Knakendisco wel konden drinken was de organisatie van het IFFR (International Film Festival Rotterdam), die er niet tegen konden dat die kwajongens hun eigen eerbetoon aan grondlegger Hubert Bals gaven in de vorm van ‘Het Hubert Bal’. Ze zagen het eerder als respectloos, terwijl ze de naam ‘Hubert Bals’ sinds zijn dood hebben gemeden alsof het een scheldwoord was. 30 Januari 2002, Off_Corso, Rotterdam (tijdens het IFFR).

Als ‘last but not least’ hebben wij voor de jarige Rotown ‘Sweet Fifteen’ bedacht. ‘Kwam er al toen ’k zelf vijftien was!’ en Rotown heeft het geweten ook. Terwijl er 300 man in kan, telde het bezoekersaantal die avond 450 man. De knaak heeft plaats gemaakt voor een eurootje (NU MET 0,29 GULDEN KORTING!!!). Wel zijn er op elke Rotterdamsche Knakendisco T-shirts te koop (voor 10 euro) die speciaal voor de gelegenheids-avond zijn ontworpen.

Tijdens de Rotterdamse Museumnacht heeft het Boijmans Van Beuningen ook een knakendisco georganiseerd, maar daar wisten wij niets van. Ze hadden het concept gewoon gepikt, die boeven! Uiteraard was de toegangsprijs gewoon 10 Euro (passe partout). Het wachten is nu op De Rotterdamsche Knakendisco met DJ Dercon.