videostills
milarepastill01.jpg
milarepastill02.jpg

Press

somewhere in 2006
www.vpt.nl

March 2006
de Volkskrant

February 2006
NRC Handelsblad
Spits
AD/RD
AD/RD
CHECK VIDEO!
Abele Spelen?
milarepascreens.jpg

Milarepa

theatre video-installation
in cooperation with Geert Mul and Gideon Kiers
client: Het Waterhuis
February - May 2006


Het Waterhuis presents performances that can be touching and confronting, but often are also thrilling and humorous. Talent, technical skills, video, music and dance are combined in innovative theatre productions.

Het Waterhuis performs at theatres, schools, community centres and unusual locations. In addition to its productions Het Waterhuis provides educational material and workshops.

Milarepa synopsis

De voorstelling ’Milarepa’ is een ontmoeting met Nasrdin. Hij is een jonge acteur, woont en werkt in Rotterdam. De laatste tijd droomt hij elke nacht dezelfde, onverklaarbare droom. Over besneeuwde bergen, een verwoest dorp, over haat, geweld en boete. Op een dag geeft een mysterieuze vrouw hem een aanwijzing. Nasrdin is de reïncarnatie van Milarepa, een figuur uit de Tibetaanse geschiedenis.

Toen Milarepa nog jong was en zijn vader stierf, beroofde zijn oom hem van de erfenis. Milarepa nam wraak en moordde het dorp van zijn oom uit. Maar
hij kwam tot bezinning en ging in de leer bij een boeddhistische priester. Deze onderwierp hem aan zware beproevingen: hij liet hem met blote handen torens bouwen en weer afbreken. Tenslotte bereikte Milarepa een verlicht bestaan en vond rust en harmonie in zichzelf.

Nasrdin, in deze tijd, moet bepalen waar hij staat ten opzichte van het geweld in de samenleving dat via de media op hem afkomt. Video in het ingenieuze decor waarin de precies afgepaste projecties op de draaibare kubusvlakken een meesterlijke diepte geven aan het verhaal Milarepa verbeeldt zijn hoofd, de dromen die hij koestert en de angsten die hij liever verborgen houdt.
photo’s above: Tom Croes