talkofthetown325.jpg

Westside

Gyz La Rivière, 2014
objet trouvé
Dit is het originele houten bord dat jarenlang boven de deur van het legendarische café Talk of the Town aan de buitengevel van de West-Kruiskade (hoek Anna Paulownastraat) heeft gehangen. Het was het eerste Surinaamse café in deze straat.

De Surinaamse kastelein William Scholsberg heeft ongeveer vier decennia lang (sinds eind jaren zestig) dit café uitgebaat. Er werd o.a. veel jazz en muziek van Surinaamse oorsprong gedraaid. Eerder was Scholsberg uitbater van het net zo beroemde William’s Paradise Bar op Katendrecht.

Nadat Nighttown (op een steenworp afstand) al is verdwenen, is sinds een paar jaar ook het laatste, oud-bruine, authentieke Surinaamse café door de gemeente dicht ‘gepest’.

Dit bord is dus cultureel erfgoed en La Rivière heeft het in 2013 gered van de vuilniswagen. Hij presenteert het sinds 2014 als een objet trouvé kunstwerk met als titel ‘Westside’. Een knipoog naar Rotterdam-West, Jazz, HipHop, Suriname, multiculturaliteit, straattaal en ‘de kade’ als monument zelve. Een saluut aan William Scholsberg die een periode de oudste kastelein van de stad moet zijn geweest en eind 2014 is overleden. Een lofzang op het Oude Wilde Westen waar ik veel meegemaakt en gezien heb, waarvoor de naam Talk of the Town symbool staat.