janhartchabot325.jpg

Jan Hart @ Chabot Museum

‘Beeld voor een nieuwe stad’
‘Sculpture for a new city’
May 14th - September 2007
Het Chabot Museum presenteert tijdens de restauratieperiode van de monumentale witte hoekvilla, en gedurende het Rotterdamse architectuurjaar, een kunstproject van beeldend kunstenaar Gyz La Rivière (1976, Rotterdam). Het project is een tweedimensionale presentatie aan de bouwsteigers rond het Chabot Museum, van wat La Rivière ziet als inspirerend beeld voor een nieuwe stad. Het beeld is visueel ingebed in de verhalende en historische context van De Verwoeste Stad.
chabot01325.jpg
Hart voor De Verwoeste Stad klaar voor transplantatie

Met zijn project Jan Hart doet de Rotterdamse kunstenaar Gyz La Rivière een poging het hart terug te geven aan Rotterdam dat de stad verloor tijdens de bombardementen in mei 1940. Het project van La Rivière is geïnspireerd op het beeldhouwwerk De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine, het icoon van het bombardement van Rotterdam. Het beroemde beeld van Zadkine, waarvan in 1994 een voorstudie in de tuin van het Chabot Museum stond opgesteld, wordt wel Stad zonder Hart genoemd, en Jan Gat of Jan met de Handjes, omdat de dramatische figuur, met een uitgereten hart, zijn handen ten hemel heft.
chabot02325.jpg
Het plan van La Rivière is om het exacte hart dat nu ontbreekt in het beeld van De Verwoeste Stad, in brons te laten gieten. Dat weggelaten hart, met de afmetingen en het volume van het gat in het beeld De Verwoeste Stad, wordt het kunstwerk. Dit hart symboliseert het Verleden, het Nu, maar ook de Toekomst. Het hart van Rotterdam klopt weer!

Tijdens Rotterdam 2007 City of Architecture is het project als tweedimensionale projectie te zien op de bouwsteigers rond het Chabot Museum. Het buitenproject is de hele dag vrij te bezichtigen.
janhartchoco325.jpg

Jan Hart chocolates

chocolates
June 2007