tesla.jpg

bar dancing Nikola Tesla I

21st Century Clubbing
WORM, Rotterdam
February 17th 2007
Next bar dancing Nikola Tesla April 21st!
teslaspacebig.jpg
‘bar dancing Nikola Tesla’ is een nieuwe clubavond in WORM in het voormalige VOC pand in Rotterdam Delfshaven. Deze plek is dubieus, omdat de VOC de zogenaamde bakermat is van Nederland. En laat nou juist het obscure WORM daar zijn piratenschip hebben aangelegd. De innovatieve en verfrissende sfeer van WORM is de basis voor deze nieuwe clubavond van kunstenaar en bedenker Gyz La Rivière. Zijn visie is het creëren van een nieuwe clubavond, die een frisse kijk geeft op wat clubben in de 21ste eeuw nou precies inhoudt.

Nikola Tesla (De man die de 20ste eeuw heeft uitgevonden) is de denkbeeldige host van deze avond. Nikola Tesla’s werk omvatte allerlei elektrische systemen zoals de transformator, de inductiemotor en vele verschillende verlichtings-systemen, waaronder de eerste inductie buislampen, later beter bekend als de tl-buis. Zijn grootste verdienste was dat Tesla het wisselstroomprincipe veel verder ontwikkelde en bijna alle benodigde infrastructuur om een betrouwbaar elektriciteitsnet op te zetten zelf uitvond. Na enige tijd was zelfs zijn grote concurrent Edison gedwongen om zijn dure en inefficiënte gelijkstroomsysteem te laten varen en ook op wisselstroom over te gaan. Omstreeks 1900 ontwikkelde Nikola Tesla een speciale meertraps transformator, de Tesla-transformator, die in iedere analoge radio en televisie gebruikt wordt. Wat James Brown is voor Rap is Nikola Tesla voor de gehele 20ste eeuw. Oftewel Techno-er dan tekno en Duchamper dan Duchamp.
teslakomjeook.jpg
Met Nikola Tesla, Giorgio Moroder en Ian Curtis als propaganda ministers van de 21ste eeuw, die dromen van neopunk-gay-erotische gymnastieklessen met David Bowie als docent, gaat de bar dancing op 17 februari van start. De residents, DJ David Vunk en DJ Laylow zullen in de ‘House of Dolls room’ garant staan voor een volwassen, (on)verantwoordelijke maar vooral dansbare sound. Dit alles verdeeld in beruchte hokjes als New Wave, Hi-energy-disco, Moviesoundscapes, punk, krautrock, Italo, ’76-’85 Synth-pop & een vleugje dikke diepe club House.

In de ‘Swinging Belgrado room’ zullen DJ Roccalberti en DJ Dandy Dave! rechtvoorjeraap garagepunk, mentolhead-rockers, surfriders, beat!, screaming soul, ballroomrumble, croners, diva’s, popcorn-
twisters, swingende soundtracks, sixties-soul, freakbeat, bigband Rythm&Blues & hete Hammond instrumentos ter luister leggen.

Laat er geen misverstand over bestaan; op deze avond zal gedanst worden! Om even helemaal los te komen van het dagelijkse bestaan nemen DJ’s en performers je mee in de wereld van ‘bar dancing Nikola Tesla’. Performances van ‘Bond voor Wilde Dansers’, het piratenschip uit de gedachtenzee van Daan Blanche en ‘De Bubbelebim’ een absurd anti-literair, maar niet te raer, theater-duo. De Bubbelebim maakt misbruik van de Nederlandse taal, en daardoor spelen ze op de grens tussen serieus grappig en belachelijk serieus.
cocktail.jpg
teslaspacebig02.jpg
photos: Dennis de Bel, Bubbelebim & Bob Dries
TL lights: Dennis de Bel