schilderen02.jpg

iedereen kan Schilderen

85 cm. x 200 cm., epson on canvas (HuMobisten, 2000)
groupshow: ‘Mama’s Great Ass Tits’
Centrum Beeldende Kunst, Rotterdam
September 2nd - September 24th 2000
schilderen05.jpg
Met ‘iedereen kan schilderen’ tonen Gyz en Rufus.K hun ‘ongeschilderde schilderijen’ een tweeluik dat bestaat uit twee inkjet-prints op canvas. Gyz en Rufus.K kunnen dan ook niet schilderen (en vinden dat ook niet noodzakelijk, zeker niet in deze tijd).

De hedendaagse techniek geeft ze de mogelijkheid met twee doeken in het CBK te exposeren. Hun onderwerp, ‘elkaar’, is niet uit de lucht gegrepen. Ze maakten van elkaar een portret aangezien zij elkaar ook het gaafst vinden, zeker nadat ze zichzelf de opdracht gaven met een, vooral schildertechnisch gezien, geweldig schilderij te exposeren voor MAMA’s ‘great ass tits’.
schilderen01.jpg
Gyz en Rufus.K vinden dat mensen die wel degelijk kunnen schilderen, dat dan ook vooral moeten doen. Ze laten hier alleen zien dat het ook gemakkelijker kan. De door Rembrandt van Rijn’s ontwikkelde clair-obscur techniek is een lachertje geworden, evenals ALLE andere schildertechnieken, die door de gecombineerde mogelijkheden van de (technische) foto (en dia), dvd, computer, scanner en printer makkelijk realiseerbaar lijken te zijn geworden (zelfs voor de grootste ‘onkundige’).

Foto-realist Gerhard Richter (die duidelijk van invloed is geweest) wordt met de snelheid van het licht ingehaald, vooral ook omdat Gyz en Rufus.K zelf geen moment achter hun ezeltje hebben gestaan en
het hele verhaal in een nachtje hebben laten uitprinten. De apotheosis van werkelijkheid lijkt in één klap te zijn bereikt...
schilderen03.jpg
Tegelijkertijd is het tweeluik een grote leugen. Werkelijkheid is een rekbaar begrip, vooral in de kunstwereld. De doeken ontbreken vooral de ziel die Gerhard Richter wel in kon schilderen, maar waar in het geval van de printer nog geen software voor is ontwikkeld. Gyz en Rufus.K stellen wellicht gelijk het gevaar van zo’n ontwikkeling aan de kaak. Misschien is het allemaal wel één grote grap, maar wie zegt dat dát niet kan heeft het al helemaal niet begrepen.

Het zijn natuurlijk ook twee positieve HuMobisten, die Gyz en Rufus.K, dus dan weet je het wel...
schilderen04.jpg
De eerste uiting van dit kersverse duo in het jaar 2000 was het project ‘iedereen kan schilderen’ op de tentoonstelling ‘Mama’s Great Ass Tits’ in het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam. De HuMobisten portretteerden elkaar ‘omdat zij elkaar het gaafst vinden’. ‘Iedereen kan schilderen’ gaat over de democratisering binnen de kunst. ‘Omdat tegenwoordig iedereen kán schilderen, met een computer en de (canvas-)printer doet de rest. Zoals het bij mode niet gaat om het textiel, gaat het bij kunst niet om de olieverf. Dat is slechts een middel, net als de huidige computertechnieken. Andy Warhol werkte al met zeefdruk, een reproduktie-techniek, die zou nu ook alleen nog maar printjes maken; zelfs Rembrandt, als hij nu geleefd had! De HuMobisten hebben het D.I.Y. (Do It Yourself)-principe hoog in het vaandel staan.
photo’s: Natasa Heydra & Ari Versluis
videostills: Robert Rosenau