consuminder03.jpg

iedereen kan Consuminderen

performance (HuMobisten, 2001)
Buy Nothing Day 2001
Batavia Stad (Lelystad) & Alexandrium II (Rotterdam)
November 23rd 2001
consuminder06.jpg
videostill
Met ‘iedereen kan Consuminderen’ belichten Gyz en Rufus.K de schaduwzijde van consumptie in het algemeen en ‘shoppen’ in het bijzonder. De aktie vond plaats op 23 november 2001, World Wide Buy Nothing Day 2001, in Batavia Stad (Lelystad) en Alexandrium II (Rotterdam), twee grote shopping- en outletcenters.
consuminder01.jpg
U consumeert te veel.

Wij (HuMobisten) zelf consumeren ook te veel, maar we zijn ons er in elk geval van bewust dat ons koopgedrag een ‘schaduwzijde’ heeft.

Het is schokkend dat de twintig rijkste landen 37 maal meer verdienen dan de twintig armste. Een kloof die veertig jaar geleden half zo groot was. Wij zoeken onze veiligheid en vrijheid in het vergaren van bezit en houden met ons koopgedrag de balans tussen arm en rijk in stand.

Aan de andere kant houdt ‘het westen’ vol dat de vrijhandel goed is voor ontwikkelingslanden. Misschien dat tien-duizenden (kinder-)arbeiders werkzaam in Chinese sweatshops het daar roerend mee eens zijn. Zij verdienen in elk geval hun boterham met ‘onze’ vrijhandel... letterlijk één boterham, dan.
consuminder05.jpg
HuMobisten postcard
Chinese sweat-shoparbeiders voor Mode-label Esprit (You Li Fashion Factory) werkten in 1998 soms 24 uur aan een stuk door en onder constante bewaking. Sowieso werkten ze dagelijks (7 dagen per week) van 7:30 tot 0:00 voor het luttele bedrag van 13 dollarcent per uur (ook voor overwerk). En zo zijn er nog tientallen voorbeelden te noemen, ook van uw favoriete modehuizen, computerleveranciers, etcetera.

We zeggen niet dat u geen Esprit meer moet kopen. We genieten allemaal in schaamte. Coca Cola is niet voor niets ‘the real thing!’.

Zoekt u nog een goed Sint Nikolaas-cadeau, koop dan bij voorbeeld het boek ‘No Logo’ van Naomi Klein of ‘€ 6,99’* van Frédéric Beigbeder, als je die twee boeken niet hebt gelezen mag je namelijk niet meer meepraten op feestjes.

*ook uitgebracht als ‘€ 14,99’ en ‘€ 24,99’
consuminder04.jpg
HuMobisten buttons
photo’s: Frank Hanswijk and me