come200202.jpg

Come Closer and Ask Me for a Dance

performance (HuMobisten, 2002)
client: Platform / MOPE 02
Vasa City Arthall, Finland
May 17th - 19th 2002
come200201.jpg
Met ‘Come Closer and Ask Me for a Dance’ kon het publiek Gyz en Rufus.K ten dans vragen als personificaties van enerzijds ‘Persoonlijkheid en Bewustzijn’ en ‘Welvaart en Vrijheid’ anderzijds.
come200203.jpg
In een wereld die zich vanaf het begin van deze eeuw genoodzaakt ziet tot mondialisering vallen de uitkomsten menigeen op (om maar niet te spreken van ‘tegen’). De globale levensstijl is voor sommigen onhaalbaar. Locale communicatie en transactie was al moeilijk genoeg en het woord ‘mondiaal’ bleek achteraf gemakkelijker gezegd dan gedaan. De wereld is misschien toch groter dan iedereen dacht.

In de wirwar van allerlei nieuwe technologische mogelijkheden en bijbehorende regels lijken gezaghebbenden (lees: machtswellustelingen) daar dan ook direct misbruik van te willen maken. Ze zetten de regelgeving naar hun hand en maken zo dankbaar gebruik van de murwe wereldburger, die het op zijn beurt wel gelooft en vertrouwt op de welwillendheid van hun democratisch gekozen leider. Kortom; George Orwell zou een misrekening van 20 jaar gemaakt kunnen hebben; 1984 is dichterbij dan ooit. Hierdoor komen enkele basale levens- benodigheden voor ‘geluk’ in gedrang. Om het makkelijk te maken hebben de HuMobisten ze onderverdeeld in twee hoofdgroepen van elk twee subthema’s.

Enerzijds zijn dat Persoonlijkheid en Besef, die de nieuwe wereldburger zouden moeten helpen in zijn streven naar geluk en beschermen tegen eventuele misstappen. De tweede hoofdgroep bestaat uit Welvaart* en Vrijheid.

De symbolen zullen, in de vorm van vlaggen, staan voor onbegrensdheid. Een vlag staat in de regel voor de geschiedenis, regelgeving en protocol van een land en haar vertegenwoordigers. Waar doorsnee vlaggen een gebied juist markeren en de vrijheid beperken, moeten deze HuMobisten-vlaggen voor ongelimiteerde individuele vrijheid staan. Aangezien de HuMobisten de huidige verdeling van de wereld wel begrijpen, maar het aan de andere kant ook surreaslistisch vinden dat ooit mensen een gebied hebben kunnen claimen door er een vlag in te prikken, zullen de HuMobisten als vertegenwoordigers van ‘hun’ vlaggen bewusteloos op de grond liggen wachten tot het publiek de dialoog aangaat in de vorm van een heerlijke dans en op deze manier zijn of haar eigen stukje dansvloer opeist.

*Met Welvaart bedoelen we de verhouding tussen individuele welvaart (geestelijke en materiele rijkdom) en collectieve welvaart; de staat waarin een natie verkeerd.
photo’s: Heidi Lunabba